fbpx

Beynimizi Nasıl Verimli Kullanabiliriz?

Kategoriler

Beynimizi Nasıl Verimli Kullanabiliriz?

Beynimizi nasıl verimli kullanabiliriz

              Beynimizi Nasıl Verimli Kullanabiliriz: Sahip olduğumuzdan daha kuvvetli bir beyine nasıl sahip olabiliriz? Hiç çok güçlü bir şifre yazdığınız ve sonra ne olduğunu unuttuğunuz oldu mu? Ya da bir şeyi çok iyi saklayıp sonra kaybolduğunu düşünürsünüz ve nereye koyduğunuzu hatırlamazsınız.

          Sağlıklı bir beyin için zihinsel spor yapmamız gereken en önemli şeydir, bu zihninizin daha iyi öğrenmesini sağlayacaktır. Bundan yıllar önce telefon çalıdı, seni seviyorum diyen birisi, kimsin dediğimde online öğrencilerimizden birisi olduğunu söyledi. Aradığında bana bir soru sordu. “Sakladığın bir şeyi bulmakta zorlandığın hiç oldu mu?” dedi. Annesinin verdiği bilekliği saklamış ve yıllarca bulamamıştı. Eğitimi aldıktan sonra bir sabah uyanıyor ve thermostat saatinin kapağının içerisinde olduğunu hatırlıyor.

          Program beynimizin daha önce öğrendiği veya zihinde yer edinen bir şey geri bulmayı ve hatırlamayı sağlıyor. Bana bu konuda “Sen bana balığı vermiyorsun tutmayı öğretiyorsun.” demişti. İşte biz bu egzersizleri yaptıkça beynimiz daha dinç olur bilgileri çok daha iyi hatırlarız. İsimleri daha iyi hatırlarız ve beynimizi toparlamamız daha kolay olur.

          Peki bu zihinsel egzersizleri nasıl yapacağız. Bugün bu stratejilerden bir kaçına kısaca değineceğim. Her türlü bilgiyi her türlü dili çok kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Yeterki bazı teknikleri kullanın. Bugün size 10 anahtar yol göstereceğim. Bu teknikler 2000 yıldır kullanılan yöntemler, sadece 21. yy öğrenme becerilerine göre geliştirilmiş ve tasarlanmış durumunu sizlere sunuyorum. Çünkü 21. yy da artık her yerde bilgi bombardımanı olduğu için öğrenmeye yetişemiyoruz. Bu yüzden bunu aşmamız lazım.

Binlerce Yıllık Teknik

           Bu teknikler ile geçmişteki bilgileri daha iyi hatırlayabileceksiniz. Bir çok oyuncu bunları kullanarak sayfalaca senaryoları öğreniyor. IELTS , TOEFL sınavlarına hazırlanan öğrenciler kelimeleri öğreniyor. Çünkü bu bir öğrenme becerisi. CEO’lar bütün aylık takvimlerini yapılacak planlarını adım adım akıllarında tutuyor,

Şimdi beynimizi geliştirmek için ilk yapmanız gereken şeylerle alakalı sizlerle bir liste paylaşacağım.

  •  İyi Bir Diyet: Yediklerinize dikkat etmeniz çok önemli, sizlere daha sağlıklı yiyecekler konusunda önerilerde de bulunacağım. Zihninizin harika çalışması için hangi yiyecekleri yiyebilirsiniz bunları açıklayacağım ama şimdi konumuzdan sapmayalım.
  • Karıncaları Öldürmek: ne demek bu? Otomatik negatif düşünceler! Yapamayacağım düşüncesini ve zihniyetini engellemek. Bu konuda Uğur Batı’nın Sinaps kitabını öneririm sizlere. Beyin nasıl çalışıyor bunu daha iyi gözlemlemenizi sağlar. Instagramda izlediklerimiz, televizyon da gördüğümüz karakterler, kendi kendimize yaptığımız takıntılar hayatınızı yıllar içerisinde nasıl etkiliyor göreceksiniz. Çünkü beyniniz süper bilgisayardır. Eğer siz bir şeyi başarmak ile alakalı bir kitap okursanız, beyniniz başka şeyleri kendi hedeflerinizi başarmak üzerine kendini kodlar, ama sürekli birbirini aldatan eşler üzerine diziler izler veya sürekli lüks takıntısı olan insanları takip ederseniz sahip olamadığı için depresifliğe zorlar. Beyniniz her zaman kendi kendine konuşur çünkü içinden bir günde 50.000 düşünce geçer
  • Egzersiz Yapmak: Egzersiz her şeydir. Boşuna dememişler sağlam kafa sağlam vücutta olur diye. Egzersiz sizin beyninize daha çok oksijen gitmesini ve daha iyi öğrenmenizi, öğrenme becerilerinizin daha temiz bir şekilde oturmasını sağlar. Bu beyni besler. Odaklanma testleri, konsantrasyon testlerinde egzersiz yapan insanların daha başarılı olduğu görülüyor.
  • Beyni Beslemek: Belki çok az uyuyorsunuz, belki çok seyahat ediyorsunuz ama vitamin almanız çok önemli.

beyne iyi gelen yiyecekler         Beynimizi Nasıl Verimli Kullanabiliriz:

 Bu maddelerdeki en önemli konu pratikerlerle hayatınızda uygulamanız.

Olumlu Bir Çevreye Sahip Olmak: Sadece biyolojik çevrelerimiz yoktur, aynı zamanda sosyal çevrelerimiz vardır. Kimle zaman geçirirseniz ona benzersiniz. Üzüm üzüme baka baka kararır derler. Bu şu demek, eğer sizin çevreniz size bir şeyler katıyorsa siz de insanlara bir şey katmaya çalışırsınız. 1 tane yapacağınız şey sizi geliştirecek ve insanlara değer verecekseniz siz de bunu yapmaya başlayacaksınız.

  • Temiz Çevre: Dış etkenler, iç etkenleri tetikler. Ofisinizin temiz olması, odanızın temiz olması, masanızın düzenli olması, bilgisayarınızın masa üstünün bile düzenli olması daha odaklı bir şekilde çalışmanızı ve öğrenmenizi sağlar.
  • Uyku: En önemlilerinden birisi, egzersiz yapmak, sizi kaslı hale getirmez, ne zaman dinlenirseniz, esneme yaparsanız, o zaman yaptığınız spor kasa dönüşür. Uyku sizin gelişim döneminizdir ve daha sağlıklı bir beyne sahip olmanızı ve hatta odaklanmanızı sağlayan ana unsurdur. Eğer daha iyi kararlar vermek istiyorsanız, uyumanız lazım. Eğer daha iyi bir hafıza istiyorsanız, uykunuzu almanız lazım. 
  • Beyninizi Korumak: Kazalardan, riskli sporlardan korunmak. Kaskınızı takın, kafa atmaktan uzak durun. Kafatasınızın içindeki o yumuşacık beyne zarar vermeyin.
  • Yeni Bilgiler Öğrenmek: Araştırmalar gösteriyor ki, yaşlandıkça daha çok bilgiye sahip olursunuz. Nörogenetik ölene kadar hücreler gelişmeye devam eder. Nöroplastisite, diyor ki beyniniz plastik yapısı sabittir, Einstein bizden daha büyük bir beyne sahip değildir. Ama bizden daha çok bağlantıya sahipti. Bütün dahilerin stratejileri, aynı plastisite boyutlarında ama genetik, beyin takviyeleri ve yenilikler, yeni bağlantılar ile alakalı. Yani vücudunuzun stressiz olması, sağlıklı olması, kasları beslemek ile alakalı. Yeni bilgiler öğrenmek çok önemli.
  • Stres Yönetimi: Yüksek seviye stres, yıllar geçtikçe stres seviyeniz artıyor mu? Yüksek stres seviyesi özellikle dijital çağ ile beraber insanları sürekli dürtüyor. Çünkü her yerden bir rekabet bir kıyaslama, bir uyarıcı geliyor. Stresliyken kendinizden geçersiniz. Şöyle düşünün 2 vahşi aslan üstünüze doğru geliyor, sağladığınız hormonlar koşmanızı sağlayacağı için güzel ama, bir şeyi öğrenmeye çalışırken, ders çalışmaya çalışırken, sunum yaparken, unutmanıza sebep olur. Bu yüzden aklınızdan çıkmasına sebebiyet verir.

       Tekrar baştan bir bakalım, Bunları öğrenip kullanmak, beynimizi geliştirmek için çok önemlidir. Bu daha iyi ve güçlü bir beyne sahip olmanızı sağlayacaktır.