Göz Hareketlerini Anlama.
Okuma yaparken gözlerimiz hunharca hareket eder, bazı kelimeleri göremez, bazıları üstünde gözümüz istemsizce uzun süre bakakalır. Gözümüzün okumayı gerçekleştirdiği an, gözün durduğu andır. Eğer bir satırda daha az durmayı öğrenirsek ister istemez daha hızlı okumanın ilk adımını atmış oluruz. Bunu bir araba yolculuğuna benzetebiliriz, A noktasından B noktasına, aynı hızla giden araçlardan birisi 5 mola, birisi 1 mola verse, daha az mola daha hızlı gidecekleri noktaya varmış olacaktır. Yalnız unutmamamız gerekir ki gözümüz 4-5 kelimeden fazlasını bir seferde göremez. O yüzden üstün yetenekleriniz yoksa bir bakışta bir sayfa okumak değil bir bakışta 4-5 kelime bakabilmeyi öğrenmemiz gerekir.
Gözümüz toplamda maksimumda 20-21 harf okuyabilir. Bu da her seferinde ortalama 4-5 kelimeye denk gelir. Normal okuyucular ilk okulda öğrendiği gibi kelime kelime okur ve daha çok görmeye kendini şartlandırarak görüş açısı geliştirilebilir.
Daha Az Hareket İçin Gözlerinizi Eğitin
Beyin gözün hareketlerini, bir sonraki anda nereye bakacağını, bir sonraki göreceği kelimenin ne olacağını kontrol eder. Eğer gözümüze sayfa üzerinde egzersiz yaptırırsak bunun daha da geliştiğini gözlemleyebiliriz.
- Metne hizalayarak bir kart yerleştirin.
- Metindeki 2. Kelimenin karşısına kartın üzerinde “X” yazın.
- Aynı satırda 5. Kelimenin karşısına kartın üzerine de “X” yazın.
- Kartın üzerinde yer varsa aynı şekilde 8m. Kelimenin hizasına bir “X” daha koyabilirsiniz.
- Şimdi kartı, satır hizasında “X” lere bakarak teker teker satırlardan aşağıya indiriyoruz.
Göz Kasları ile Tonlarca Yükü Kaldırın
O kadar bilgi, iş yükü bazen başımızı masanın üzerinden kaldıramayacak kadar okunacak belgeler. Bunu kol kası gibi düşünün şimdi. Bir yük var ve bunu bir yerden bir yere taşımanız gerekiyor. Eğer güçlü birisi değilseniz, spor yapmıyorsanız, kollarınız zayıfsa, yükü taşıma işlemi bitmeden yorulma ihtimaliniz, güçlü, kaslı ve spor yapan birisine göre daha fazladır. Gözlerin yapısı da benzer özelliğe sahiptir. Biz eğer gözlerimizi eğitmez, gözlerimize antrenman yaptırmazsak, cılız kol kasları gibi olur ve bir satır üzerinden diğerine geçmemiz uzun zaman olur.
Bunun için yapmamız gereken gözlerimizi esnetmemizdir. Peki bunu nasıl yapacağız? Dik oturup, başımızı dik bir şekilde karşıya baktıktan sonra, gözümüzü olabildiği kadar, sağa doğru bakmaya çalışıyoruz, ve başımızı oynatmıyoruz. Aynı işlemi bu sefer sola bakmak için yapıyoruz. Bu işlemi 20 kere gerçekleştiriyor, bunu yaparken ilk beş esneme hareketinden sonra hızlanarak yapmaya başlıyoruz.
Aynı işlemi bu sefer yukarı aşağı şeklinde devam ettiriyoruz. 20 tekrarda ilk 5 hareket esnemek için diğer 15 güçlendirmek için yapılmalı.
Bu hareketten sonra gözümüzü çeviriyoruz. Yani sağ, yukarı, sol, aşağı şeklinde. Şimdiye kadar bu egzersizleri çok fazla yapmadığınız için gözünüz ağrıyabilir ama korkmayın bu geliştiğinin göstergesi. Çok ağrıdığını hissettiğiniz durumda ellerinizi ısıtın ve göz kapaklarınız üstünde 3-5 saniye bekletin.
Bir diğer egzersiz burnunuzu görmeye çalışma hareketidir. Tek olarak görmeye çalışma tekniği.. Bu konsantrasyonu arttıran bir egzersiz türüdür.
Şimdi esneme ve güçlendirme hareketlerinden sonra satırlar üzerinde benzer çalışmaları yapıyoruz. Gözümüzü esnetme ve güçlendirme hareketinde sağa sola, her yere bakabiliriz ama okuyacağımız metin üzerinde bunu başarabilmek için daha koordineli bakmamız gerekir yani bir hedef olmalıdır. Bu noktada metin üzerinde her bir kelimeden sonra 2 kelimeyi es geçerek bunu yapmayı deneyin. Her bir bakış için saniyenin yarısı kadar zaman ayırın.
Unutmamamız gerekir ki, bir işe başlamadan önce hazırlık yapmak gerekir. Okuma yaparken de hem hızlı okuyabilmek, hem de sayfalar geçince bile okuduklarımızdan sıkılmamak, yorulmamak ve uykumuzun gelmemesi için göz kaslarını geliştirme egzersizleri çok önemli rol oynamaktadır.