fbpx

Hızlı Okuma Egzersizleri

İç Seslendirmeyi Yıkmak

Şimdi en can alıcı noktaya geldik. Öncelikle insanlar aynı benimde önceden yaptığım gibi nasıl okurlar ona bir göz atalım. İç seslendirme: İnsanlar gördüğü kelimeleri içlerinden de tekrar ederler. Buna iç seslendirme denir. Okumayı yaparken, sesleri içimizden veya dışımızdan açığa çıkarırız. Bunu anlamadığımızı düşündüğümüz için yaparız. Bu alışkanlık ilkokulda okumayı öğrenirken bize alıştırıldığı için gerçekten kırması zor bir alışkanlıktır. İç seslendirme yaparak bir insanın okuyabileceği maksimum kelime sayısı 250dir. Bir çok hızlı okuyucu 600-700 barajını geçebilir. Hatta 1000 kelimeyi bile. Yavaş okuyarak iç seslendirme yaparak okuduğunuz zaman daha fazla unutma, akılda tutamama, anlayamama durumu ile karşılaşırsınız.Kodlama Depolama Geri alma.Peki ses bariyerini nasıl kırarız?
  1. Gözü hızlı hareket ettirmeyi öğreneceğiz.
  2. Otomatik olarak bilgileri çalışma hafızasına atacağız. Özel isimler, önemli işaretler, referans noktaları.
  3. Her sayfada çok az mola veriyoruz ve bölümler bittiğinde uzun aralar veriyoruz. Bilgileri kısa dönemden uzun döneme aktarıyoruz.

Gözün Bakış Aralık Hızını Arttırmak

Hızlı okumanın mantığında metni 2 yada 3 bakışta görmek vardır. Okumak yerine gözlerimizle her satırda sıra ile sütunların ortasına bakıp bir diğerine geçmelisiniz. Gözlerimizin bu hızlı hareketine “Bakış Aralık hızı” denir. Ne zaman beklemediğimiz bir yerden ses geldiğinde gözlerimizi aniden çevirirsek bu bir bakış aralık hızıdır. Normal bir okuyucu bir satırda kelime sayısından bir az olarak bakış aralığı oluşturur. Genelde her kelimenin üzerinde durulur ve bu çok verimsiz bir okuma türüdür. Hızlı okuyucular bunu bir kitapta her satırda toplamda 2-3 kere, web sayfalarında da 4-5 kere bakarak tamamlarlar. Son dönemde hayatımızın vazgeçilmezi olan telefonlarda ise durum 1 bakış. Bir satırda kaç kere durakladığımıza bir göz atalım. Küçük ekranlarda genelde 1 göz hareketi yeterli olmaktadır. Bir yerde bir koridora bakarken de karşı tarafı 3’e bölersek çıkışı daha raht buluruz. O yüzden okurken bakış aralık hızı ne kadar artarsa o kadar çok metni daha kısa zamanda görürüz.

Geniş Bakış Aralığı

Geniş odak aralığı = kısa göz aralığı = hızlı okuma Geniş aralıklarla bakarak gözün kelime kelime okumamasını sağlayarak hızlı okumanın temellerini oluşturursunuz. Egzersizler bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. Bakış aralık hızını artırmak ve geniş bakış aralığına sahip olmak hızlı okumanın olmazsa olmazıdır.

Verimli Bakış Aralığı

Bakış aralık hızı alıştırmasını yaparken sayfanın en kenarından başlamamak çok önemli. Çünkü göz sağını ve solunu görecektir. Biz metni üç sütuna bölerken her birinin ortasına bakmaya çalışmalıyız. Bunun sebebi, gözün her sütunun sağını ve solunu görebilmesinden dolayıdır.

Oyun Kartları ile Hızlı Okuma

Parmakla takip etmek yapılabilecek en kötü davranıştır. Bazen gözünüz ilerlemek istese bile parmağınız buna izin vermez. Hızlı Okumanın düşmanıdır. Hızlı okumanın en önemli kuralı asla metin üzerinde geriye dönmemenizdir. Kesinlikle gerekli olmadığı sürece bunu yapmayın. Yapacak olsanız bile bölümü bitirip bütün işaretli noktaları inceleyiniz. Delirseniz de çıldırsanız da asla geri dönmeyin. Bu alışkanlıktan kurtulmalısınız. Eğer odağı kaybederseniz yine de geri dönmemelisiniz. Okuyacağınız alanı görün geri kalan alanı oyun kartları ile kapayın bu gözünüzün kaymasının önüne geçecektir..

Okumak İstediğiniz Hızda Antrenman

Az anlayarak daha hızlı okumaya yönelik çalışmaları yapmak gerçekten çok önemli. İlerleyen eğitimlerle beraber zaten anlıyor olduğunuzu fark edeceksiniz. Sayfayı 30 saniyede tarayarak başlayın. Bu dakikada 600 kelime gibi bir anlama geliyor. Teknik hızlı okuma ile beraber anlama seviyenizi de artıracaktır. İstediğiniz hıza ulaşıncaya kadar bu şekilde okumaya devam edilmesi gerekmektedir. Sonrasında anlama seviyesi yükselecek. Kendinizi daha hızlı okumak için yönlendirin. Mario Andretti derki : Eğer her şey kontrol altında gözüküyorsa yeterince hızlı değilsinizdir.

Beyninizi Kandırın

Bu aşamada öncesinde yapılacak ön okuma çalışması, hızlı okuma çalışması sırasında parçanın neden bahsettiği hakkında da bilgi sahibi olmanızı sağlar. Ama asıl odaklandığımız nokta bu değil.

Okurken İşaretleyiciler Oluşturmak

Hızlı okurken işaretleme yapabilmek çok önemlidir. Hızlı okuma yaparken bir paragrafta maksimum 2 adet işaretleme yapılmalı. Kafanızda resimler oluşana kadar işaretlemeleri koymakla uğraşmayın. İşaretlemeler yerine paragraf bittiğinde 2 saniye içinde okuduğunuz kısımda neler anlatıldığını anlamaya çalışın. Renkleri hayal etmek aslında bir çeşit işaretleyici oluşturmaktır. Parçalarda bir kaç işaretleyici bulun. Bunu ilk aşamada yavaş bir şekilde ilerleteceksiniz ama ilerleyen alıştırmalar, parça üzerinden geçerken zihninizde oluşmasını sağlayacak.

Dakikada Kaç Kelime

Okuduğunuzu Ölçelim

Herhangi bir ücret veya üyelik gerektirmez. 

Biltes Koleji’nin öğrencileri için kullandığımız Süper Hızlı Okuma eğitimleri ile çocuklarımızın okuma hızında, odaklanmasında ve sınavlarda gösterdiği artış bizleri çok mutlu etti teşekkür ederiz.


Can Uysal