fbpx

Nasıl Daha Hızlı Okuyabilirsiniz?

Kategoriler

Nasıl Daha Hızlı Okuyabilirsiniz?

        Nasıl daha hızlı okuyabilirsiniz?Anlamaktan feragat etmeden daha iyi okuma hızına ulaşabileceğiniz birkaç faktörden bahsettim. Bunlar size bir farkındalık katacak ve okuma yaparken işinize yarayacaktır.

hızlı okumaOkuma İpucu 1: Okumadan Önce Tarayın

              Birçok hızlı okuma kursu aslında daha hızlı okumayı sunduğunu iddia etse de size tarama yöntemlerini öğretmektedir. Tarama, metni tamamen okumadan metnin üzerinden hızlıca geçmektedir. Bunun yerine bilgileri seçici bir şekilde alırsınız.

             Tarama, akıllı bir şekilde kullanıldığında kötü bir yöntem değildir. Çalışmalardan birisi okumadan önce metni taramanın, vakaların çoğunda anlamayı geliştirdiğini göstermiştir.

Okuma İpucu 2: Hızınızı Geliştirmek için Akıcılığınızı Geliştirin

            Okuyucuyu yavaşlatan ana nedenlerden biri, kelimelerin akıcı bir şekilde tanınmamasıdır. Hızlı okuma yapanların efsanevi düşmanı iç ses, tanımadığı kelimelerde daha yavaştır. Okumanızı hızlandırmak istiyorsanız, kelimeleri daha hızlı bir şekilde tanımak için çalışmalısınız.

             Akıcılık, sadece ana diliniz dışında okuma yaparken bir sorun değildir. Aynı zamanda tanımadığınız kelimeler için teknik metinler ve düz yazılarda da bir sorundur. Eğer mRNA veya kapsamlama gibi özel kelimelerin olduğu bir metin okuyorsam daha fazla duraklarım. Bu da okuma hızımı azaltır.

             Akıcılığı geliştirmenin en iyi yöntemi daha fazla okumaktır. Eğer belirli metinleri daha fazla okursanız, kelimeleri daha hızlı bir şekilde anlarsınız. Eğer ana diliniz farklıysa ve akıcılık okuma hızınızı önemli ölçüde etkiliyorsa, zor kelimeleri öğrenmek için anki gibi bir araçtan faydalanabilirsiniz.

Okuma İpucu 3: Okumadan Önce Ne İstediğinizi Bilin

            Taramanın size yardımcı olacağı en önemli konu metni tanımanıza izin vermesidir. Makale veya kitabın nasıl yapılandırıldığını bilirseniz, dikkatinizi daha önemli olan kısımlara odaklanabilirsiniz.

             Birçok hızlı okuma kursunda önerilen ipucu ise okumadan önce metinden ne anlamanız gerektiğini çıkarmaya çalışmaktır. Okumaya başlamadan önce bunu düşünmek dikkatinizi ilgili kelime ve cümlelere vermenizi sağlayacaktır. Anlama kaybına neden olan bir hızda okusanız bile, doğru zamanlarda yavaşlayacaksınızdır.

              Bu her zaman mümkün değildir. Ben genellikle kitaplarda ne keşfedeceğimi bilmeden onları okurum. Kurgu ve keyif için okumak, amacı olan bir göreve indirgenemez. Yine de okuma zorunluluğumuzun olduğu metinler bu sınıfa girer. Merak ettiğimiz için okumaya daha fazla zaman ayırabileceksek biraz hızlanmak yararlı olabilir.

Okuma İpucu 4: Tutulmayı Geliştirmek için Derinlemesine Süreç Görevleri

            Bazen hızlanmak değil, tamamen anlamak istersiniz. Okuldayken, ders kitaplarının çoğunu okumalı ve daha sonra karşılaşabileceğiniz bir gerçeği ve fikri aklınızda tutmalısınız. Siz sadece tam kapsamlı anlama değil aynı zamanda uzun dönemli akılda tutma da istersiniz.

           Bu noktada bilişsel bilimin bazı önerileri var. Hafıza prensibi, düşündüğümüzde hatırladıklarımızdır. Bu nedenle, eğer bir kitaptaki fikirleri hatırlamak istiyorsanız, vurgulanmış ve çizilmiş sayfalar pek de iyi bir fikir değildir. Üstünü çizmek, sadece kelimeleri düşünmenize neden olur, anlamlarını değil.

             Alternatiflerden biri, hatırlamak istediğiniz kelimelerin veya bilgilerin yeniden yazıldığı notlar tutmaktır.

Nasıl Daha Hızlı Okuyabilirsiniz? Sonuç

             Okuma hızınızı iki katına çıkarmak düşük aralıkta mümkün olsa da (örneğin dakikada 250 kelimeden 500 kelimeye), tam olarak aklınızda tutarak dakikada 500-600 kelimeye çıkmak için aldığınız eğitimlerden sonra bol pratik yapmanız gerekmektedir. Hızlı okumanın, metni taramaya göre alternatif olduğu durumlar olabilir, ama faydalar da hızlı okuyucuların metinleri nasıl kavramsallaştırdığından kaynaklanır.

             Yakın zamanlı kurslarda hala hızlı okumayı öğretiyorum. Ama sistemimi akıllı tarama olarak hızlı okumaya doğru kaydırdım. Yine de geliştireceğim yeni kurslara bu araştırmayı da ekleyeceğim.

             Amacım, sabit bir dogma sunmak yerine yeni fikirler üzerinde çalışma ve araştırma yapmak. Bu yüzden okuma ve anlama ile alakalı her türlü aklınıza takılan şeyi bize yazabilirsiniz.