fbpx

Hafıza Geliştirme Teknikleri

Kategoriler

Hafıza Geliştirme Teknikleri

   Hafıza geliştirme teknikleri: İnsan beyni unutma temelli bir organdır, ama gördüğü, öğrendiği her bilgi beyinin içerisinde bir yerlerdedir. İnsan doğduğu günden şu ana kadarki her şeyi kaydeder hatırlayamamasının ana sebebi çağırmakta zorlanması. Hafıza teknikleri ile de bunların üstesinden gelebilirsiniz.

   Hafıza Geliştirme Teknikleri 2 aşamdan oluşur.

   Bunun için öncelikle zihnimizi bir araba gibi düşünelim ve bu arabanın iyi bir şekilde çalışması için yağını, suyunu iyi şekilde koyalım. Diğeri de ileri sürüş tekniklerini bilmek. Yani işin teknikler kısmı.
Bilginin en hızlı döndüğü çağdayız. Bunu yakalayabilmek için, alt yapı anlamında beynimizi geliştirmemiz gerekiyor.
Bunun için 4 faktör var.

  1- Almış olduğumuz gıdalar, sağlıklı beslenmek zihni kullanma konusunda önemli olan ilk faktör. Dengesiz, yağlı, tuzlu beslenmek hafızamıza zarar verdiği için bunun yerine, ceviz, kuru baklagil, havuç, pekmez gibi gıdalar tüketmeliyiz. Hafızayı kuvvetlendiren en önemli takviye maddesi ise omega – 3 maddesidir.

 2- İzlediğimiz görüntüler zihnin hatırlamasını etkileyen bir diğer faktör. Alman Dr. Ben Fischer bu konuyla alakalı ” 2 saat televizyon izleyen bir bireyin zihninin eski hale gelebilmesi için bir hafta zihin egzersizleri yapması gerekir.” der. Bu yüzden, şiddet, korku ve cinsellik içeren görüntülerden, filmlerden uzak durmakta fayda var.

 3- Uyku hafızamızı etkileyen bir diğer faktördür. Bir bireyin en azından 6 saat günlük uykuyu almış olması gerekmektedir ve güneş doğmadan kalkmış olmak, zihnin hareketini doğrudan etkiler. Güneş doğduğu anda yayılan bir enerji vardır. Eğer gözler o anda kapalı olursa o enerjiyi alamıyor. Tıpkı doğadaki gibi, güneşle beraber bütün doğa canlıları uyanır. Birey de sabahları erken kalkarak bu enerjiyi alır. Tabi ki bunu bir alışkanlık haline getirmek lazım ve bunun için de en önemli nokta üst üste 20-30 gün boyunca devam edebilmektir.
 4- Spor yapmak ise hafızayı etkileyen bir diğer faktördür.
Bunları yapmak bizim beynimizin muhteşem çalışmasını sağlayacak olan 4 büyük etkendir.

beyin

Maddelerle Hafıza Geliştirme Teknikleri                                                                         

 Burada hafıza teknikleri ortaya çıkıyor. Bunun için de 5 ortak özellik var. Bu 5 faktörü uygulayanlar genel anlamda bilgileri hatırlar.

  1- Olumlu tutum: Hafızanızın kötü olduğunu düşünsenizde bunu düşünmeyin, iyi olduğunu ve her şeyi öğrenebileceğinize kendinizi söyleyin.

  2- Odaklanma: Konsantrasyon bozukluğu varsa, bir kaç işle uğraşıyorsa kişi yine hatırlayamaz. Bunun için odaklanmak önemli bunu sağlayacak şey de önem vermemizdir. Eğer çok önemli birisiyle tanışıyorsak o ana önem verir ve söylediklerini dikkatli dinleriz, yine ders çalışırken de bu benim ilerde nerede karşıma çıkacak neden bunu öğrenmeliyim soruları ile önem vererek bunu geliştirebiliriz.Bir diğeri sevmek; biz bir bilgiye, ilgi duyarak çalışırsak onu çok daha iyi öğreniriz, yani bilgileri okurken keyif almayı denemeli ve ona bu şekilde yaklaşmalıyız.

 3- Tekrar: 45 saat içerisinde ilk tekrar yapılmalıdır. Çünkü beyin 2 gün sonrasında öğrendiğiniz bilgiyi unuttuğunu düşünür ve yeniden kayıt yapma gereği hisseder. Bu yüzden bir bilgiyi öğrendikten sonra maksimum 2 gün içerisinde ilk tekrarı oluşturmalıyız. Sonra 1 hafta- 1 ay şeklindeki aralarla tekrarlar sağlar. Bu tekrarlar süreleri azaltarak devam ettirilmelidir.

  4- Not almak: Söz uçar yazı kalır, etkin not almak çok önemli. Beynin sağ tarafını etkin kullanmak çok önemlidir. Beynin sol kısmı rasyonel, sağ kısım görsel etkileşimdir. Eğitim sistemleri genelde sol beyin üzerinden ilerler bizler eğer sağ beyni işin içine dahil edebilirsek gerçek bir öğrenme orada ortaya çıkar. Sadece sol veya sağ beyinle olmaz. Her ikisini birden kullanmamız lazım. Bunun içinde öğrendiğimiz bilgileri görselleştirmeye çalışmalıyız. Görselleştirilen çalışmalar çok daha iyi hatırlamayı sağlayacaktır.

  – Renkli Yazın
  – Çok Büyük veya Çok Küçük Yazın
 – Farklı Yere Yazın (her zaman not aldığınız defter dışında post-it lere de not alın.)

  NOT: Müzik bilgiyi alırken fayda sağlar mı?
  Eğer sözlü müzik yerine klasik müzik dinlerseniz hatırlama ve konsantrasyon sağlama konusunda bir fayda olduğunu görebilirsiniz.

 

Menü