fbpx

Dünyanın En Hızlı Okuyanları Ne Kadar Hızlı Okuyabiliyor?

Kategoriler

Dünyanın En Hızlı Okuyanları

  Dünyanın En Hızlı Okuyanları: Kalın kitapları okumak, günlerce hatta bazen haftalarca sürmek zorunda mı? O çok sevilerek alınan kitabın sonunu görmek için illa sayfa atlamam mı gerekecek? Bir bütünü okuyarak bunu hızlandırmanın yolu yok mu? Tabi ki var! Bu soruların cevabını bir sonraki yazımda paylaşacağım ama kitap gibi kalın bir materyali ele almadan önce bu yazıda kelimelere değinelim. Şu ana kadar okuduğunuz 61 kelimeye siz 15 saniyeye yakın zaman harcarken başkaları bunu 1 saniye gibi bir sürede yapıyor? Peki ya nasıl yapıyor? Biraz kıskanacağımız bu kişilere bir göz atalım o halde;

    Televizyonda hızlı okumanın farklı yöntemlerini kullanarak, çok hızlı okuyabildiğini söyleyen kişiler ekran karşısına çıkıyor.. 35.000 kelime okuyabilirim (ki okuyan bir matematikçi), 10.000 kelime okuyabilirim (Bunu da gerçekleştiren bir öğrenci mevcut) diyorlar. (Gerçekliği tartışılır.) Belirli bir hızın üstü beynin yapısı ile alakalı. Ama diğer taraftan, Damla adında bir arkadaşım dakikada 1.400 kelime okuyabildiğine tanık oldum. Bunlardan sonra sizlerden gelen sorular: “Okumayı hızlandırmak insanları daha akıllı bir birey haline getirir mi, yoksa daha akıllı olanlar mı hızlı okuyabilir?” Şeklinde oldu ve oluyor genelde. Bu gibi soruların cevabı; kuşkusuz okumayı hızlandırmanın insanları daha akıllı bir hale getireceğidir. Beyin bilgiyi alırken hızlı kavramasıyla başka şeylere kafa yormamış oluyor. Bu da okumayı hızlandırmanın insanları akıllı bir birey haline getirdiği sonucuna ulaşmamızı sağlıyor.

hızlı okuma

Dünyanın En Hızlı Okuyanları Kimlerdir?

Bir insanın anatomik ve ergonomik olarak 1000-1500 kelimenin üstünde okuması pek mümkün olmamakla birlikte bu sayının üstünde okuyabilmek için başka yeteneklere de sahip olunması gerekmektedir. Dünyanın en hızlı okuyucularından olan “Rain Man” filminin gerçekteki karakteri, bazı Amerika Başkanları, beynini iyi kullanabilen kişilerdendir ve şaşırtıcı sonuçlar elde ettiği gözlemlenmiştir.

Gelin biraz daha Dünyanın en hızlı okuyanları kimlerdir, tanıdık isimlere yönelelim;

  • İlk olarak eski cumhurbaşkanlarımızdan Süleyman Demirel’in okuma hızına bir göz atalım. Bir bakışta bir sayfayı görebilme yeteneğine sahip olan cumhurbaşkanımız bir dakikada 5 bin ile 7 bin arasında kelime okuyabilme kapasitesine sahip olmasının yanı sıra bir gördüğü kişiyi bir daha unutmayan, isimleri çok iyi hatırlayan Süleyman Demirel okuma konusunda Türkiye’nin en hızlı okuyan bireylerinden birisiydi. Süleyman Demirel, üniversitede aldığı dereceleri, sahip olduğu bilgi birikimi, bilgiyi sentezleme konusunda üstün yeteneklere sahip birisiydi demek pek de yanlış sayılmaz doğrusu. Aldığı eğitimler, sahip sahip olduğu zihinsel güç ile birleşerek hızlı okuyup anlayan bir birey olmasını sağlarken gücünü kontrol altına almayı da desteklemiştir diyebiliriz.
  • İbn-i Sina ile alakalı yine bir bakışta bir sayfayı okuyabildiği günde birden fazla kitap okuduğu gibi bilgiler bir çok tarih bilimci tarafından konu olmuştur. Bunun yapılmasında en büyük etmen beynin çalışma yapısındaki farklılık söylenebilir. Bunu geliştirebilmenin yolu da pratiklerle beraber doğru düşünmeyi öğrenmek ile alakalıdır.
  • Anne Jones: Ortalama bir insanın okuma hızı dakikada 200-250 kelime civarındadır. Buda Harry Potter’ın Ölüm Yadigarları olan 199,797 kelimelik kitabı 14-15 saatte okumak gibi bir hıza tekabül ediyor. İnternette Harry Potter okuyucuları arasında geçen sohbetlerde kitabın 4 saatte bitirenlerden tutunda aralar verilerek 37-38 saat gibi bir sürede okunabildiği paylaşılıyor. Bu kadar geniş türde okuyanlar olsa da Anne Jones bu kişilerin hepsini geride bırakıyor. 2007 yılında altıncı kez gerçekleşen hızlı okuma ile alakalı yapılan yarışmada, Ölüm Yadigarları romanını 47 dakikada okudu. Bu bir saniyede 4,251 kelime okumaya tekabül ediyor, bu standart bir okuyucudan 15-16 kat daha hızlı okumaya denk geliyor. J.K. Rowling’in bu romanını bir kafe de otururken bitirdikten sonra, gelen gazetecilerin sorularını cevaplayarak, okuduğunu anlama konusundaki başarısını da göstermiş oldu.
  • Howard Berg’in iddaa ettiği şöhret 1990 yılındaki Guiness Rekorlar kitabı ile başladı. Dünyanın en hızlı okuyucusu olarak 25.000 kelimeyi bir dakikada okuması ile nam saldı. Bunu nasıl yaptığı hakkında kendisine sorular yöneltildiğinde verdiği cevap, çocuk yıllarında oyun oynadığı tek yerin kütüphane olmasından kaynaklı olduğunu belirtiyor. O yaşlarda dakikada 3.000 kelime okuyabilecek kapasiteye çıkan Howard, artık okulun ona pek bir şey katmayacağını düşünmeye başlamış. Sonrasında kendini kitaplara vermeye karar vermiş. Hergün birden fazla kitap okumaya başlamış. Bugün geldiğimiz noktada Howard kart destesi karıştırırcasına kitap okuyabilen bir yeteneğe sahip.
  • Tom Cruise ve Dustin Hoffman’ın Başrollerini paylaştığı Yağmur Adam filminin esinlenildiği Kim Peek olağan üstü hafızasıyla hatırlanmaktadır. Hızlı öğrenme, gördüğünü hemen kavrama ve hatırlama noktasında saniyelerden hızlı. Bir telefon rehberini, yada Shakespeare oyunlarını okuduğu anda ezberleyebilme yeteneğine sahip. Sol gözü soldaki sayfayı okurken, sağ gözü sağdaki sayfayı okuyor ve bu 10.000 kelime kapasitesine kadar çıkabilmesini sağlamaktadır.

Sonuçlar mucizevi değil mi?

Dünyaca ünlü yönetmen Woody Allen’ın bir esprisiyle bu yazımı sonlandırıyorum.
“Hızlı okuma kursuna gidip savaş ve barış’ı okudum. olaylar rusya’da geçiyordu…”  Her ne kadar hızlı okusak, süper hızlı okuma yapsak da okuduklarımızı anlamamız en önemli durumdur.