NEDEN OKUDUKLARIM AKLIMDA KALMIYOR?
Günümüzde artık kitap okumak ve okuduğunuzu da aklınızda tutmak için bir çaba vermek durumundasınız. Sayfalarca okuyorsunuz belki ama kapağı kapattığınızda hiçbir şey hatırlamıyorsanız bir sorun var gibi geliyor. Aslında kitap okumak için sadece kapağını açmanız yeterli değil…
O gün canınız hiç kitap okumak istemiyor, gönülsüzce okumaya çalışıyor ve aklınız da başka bir olaya takılı kalmış olabilir. Veya aşırı gürültülü bir ortamdasınız ve okuduğunuza bir türlü odaklanamıyorsunuz. Gece düzgünce uyuyamadınız, satırlar siz okudukça uykunuzu getiriyor. Yoğun tempoda bir işiniz var ve aşırı yorgun hissederek okumaya çalışıyorsunuz. Hatta zaman da çok geç olmuş gözler gidiyor, yatağın içindesiniz, sıcaklık, ortam tam da uyku zamanı diyor ama siz kitap okumak istiyorsunuz.
Tabi ki bu saydıklarımın hepsi tek seferde olacak değil yalnızca biri bile olsa ve sizin hiç de kitap okuma modunuz yoksa kitap okumayın!
Neden Okuduklarım Aklımda Kalmıyor Başlıca Sorunlar
Özellikle, uzanarak kitap okumak başlıca sorunlarımızdandır. Uykundan önce elbette okuyun ama oturur pozisyonda okuyunuz ki vücudunuz o an uyuyacağını değil kitap okuduğunu bilmelidir. Beyniniz yıllardır uzandığı ve gece saatlerinde uyuduğu için bunu otomatik yapmaktadır. Neredeyse tüm fonksiyonlarınız kapanmışken okumaya zorlayınca da beyniniz anlamıyor ve “hatırlamıyorum” diye kendinize kızıyorsunuz. Mekan değiştiğinde, dikkatinizin yönü de değişeceği için önce yer değiştirmekle başlıyoruz. Bir de mekanın çok sıcak ve ya soğuk olması da bu duruma bir etkendir. Elinizden geldiğince sizin için uygun olan dengedeki ısıyı ayarlamanız, okuduklarınıza daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır.
Okuduğunuz her şeyi hafızanızda tutmanız da zaten mümkün değil. Önemli gördüğünüz yerlerin altını çizip hatta bir kağıda not almanız hem o bilgiyi diğerlerinden ayırt etmiş oluyorsunuz hem de tekrar okuyabileceğiniz görünürlükte olması unutmanızı zorlaştırabiliyor.
Açlık da kitap okurken dikkat dağıtan unsurlardır. Açken okuduklarımız net olamayacağı için açlığı bastırdıktan sonra her şey netleşecek ve odaklı okuyabileceksiniz. Aslında kitap okumak temel ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra yapılmalıdır. Yoksa dikkatiniz dağılıyor ve odak kaybına uğruyorsunuz. Neden okuduklarım aklımda kalmıyor, diyorsanız: Öğrenmeyi ne kadar kısa sürede yaparsanız o kadar kısa sürede bilgiler kalıcı oluyor. Yavaş okudukça beyin o boşlukları doldurmak için başka şeyleri düşünür ve dikkatiniz dağılır.
Hızlı okuma eğitimi de bu süreçte en etkili yöntemdir. Hızlı okudukça dikkat dağınıklığı, odak kaybı, sıkılma gibi sorunlar ortadan kalkacak ve daha akılda kalıcı bir okumayı öğrenmiş olacaksınız.