fbpx

Göz Kaslarımı Nasıl Geliştirebilirim?

Kategoriler

Göz Kaslarımı Nasıl Geliştirebilirim?

   Göz Kaslarımı Nasıl Geliştirebilirim? Hızınızın ve anlama düzeyinizin artması için göz hareketlerinizi kontrol edin. Gözleriniz, insanoğlunca bilinen en büyüleyici optik araçlardır. En gelişmiş teleskop ve mikroskoplarla kıyaslandığında bile gözler büyüleyiciliğini yitirmemektedirler. Bu harikulade organın doğasının anlaşılması ve denetlenmesiyle olağanüstü sonuçlar elde edilebilir.

   Şimdi gözlerinizle yaptığınız okumanın detayına bir göz atalım. Gözleriniz kayarak hareket etmez, durup görerek hareket eder. Bir an için her bir duraklamanın yarım saniye aldığını varsayarsak ortaya ilginç bir tablo çıkar. 12 kelimelik normal bir satırda, her bir duraklamada tek bir kelime algılayan ve iki kere geri dönen veya tekrar okuyan zayıf bir okuyucu, yarım saniyeden 7 ile 10 saniye arasında zaman harcarken, her bir duraklamada 3-4 kelime algılayan ve geri dönme yapmayan okuyucu 2 saniye harcar.

  Bunu kaldırım taşı döşenen bir yol gibi hayal edebilirsiniz. Eğer biz bu taşları dizerken sürekli bir sonrakini dizmek yerine biraz geri gelip üst üste koysak, tahmin edeceğiniz gibi düzgün bir yol değil, bir tümsek oluşmuş olur. Buda arabanın geçmesine engel olur. O yüzden okurken asla geri dönüşler yapmamalıyız. Bununla beraber bu göz hareketlerini hızlı bir şekilde yapmamız gerekir. Çünkü yavaş ve dikkatli okumak anlamayı engeller.

Beynimiz

beyin

   Beynimizin dakikada çok rahatlıkla 700-800 kelimeyi anlayabilecek bir kapasitesi vardır. Bizler eğer yavaş okursak beyin bu kapasitenin altında bir kısmını metine odaklamış olacaktır. Bir kitabı dakikada 250 kelime hızla okursak, beyin boşta kalan 550 kelimelik kısımda, akşam ne yemek yiyeceğini düşünür, yarın ne iş yapacağını düşünür, hayallere dalar ve metinden tamamen kopar. Çünkü insanın düşünmediği tek an koma anıdır. Bu yüzden durduramadığımız düşünme gücünü yönetmemiz gerekir. Biz beynimizin ihtiyacı olan hızda okuduğumuz zaman beyin başka şeyleri düşünmektense metinle meşgul olmuş olur ve daha iyi anlama ortaya çıkar. O yüzden hızlı ve anlamlı gruplandırmalarla okumak anlama düzeyini artırır.

   Bir araba sürdüğünüzü düşünün, saatte 30 km hızla sürerken o kadar sıkılırsınız ki sağ sola bakarsınız hatta kaza yapma ihtimalinizde yüksektir. Ama 80 km hızla giderken daha çok yola odaklısınızdır, yan aynaları kontrol edersiniz, hızını 120 km hıza çıktığında ise bu odak ve dikkat daha da artar. Bu okumada da aynıdır. Eğer yavaş okursanız sıkılır etrafınızdaki başka şeylere dalar veya hayaller kurarsınız ama konsantre bir şekilde metin üzerinde hızla ilerlerseniz metinde anlam bütünlüğünü de sağlamış olacaksınız.

İPUCU

  • Geri dönme ve tekrar okuma alışkanlıklarından kurtulun. Gözleriniz sadece ileriye doğru hareket etsin.
  • Her bir duraklamada geçen saniyeyi kısaltın.
  • Kelimeleri büyük, anlamlı gruplar halinde okuyun.
  • Odaklanın.
  • Motivasyonunuzu arttırın. 
Okurken gözü etkileyen çevresel koşullar 

Olumlu bir iç çevre, olumlu bir dış çevreyle daha olumlu etkiler meydana getirmek üzere sinerjik bir etkileşim içinde olur. (1+1=2,3,5+). Yine aynı şekilde, olumsuz bir iç çevre, olumsuz bir dış çevreyle olumsuz etkiler ortaya çıkaracak bir biçimde sinerjik olarak etkileşir. Bu ilkeyi anlamak ve uygulamak formüldeki sonucun yaratılması için esastır.

  • Çalışmak için en iyi ışık gün ışığıdır. Materyallerinizi göze hoş gelen ve işlevsel bir biçimde yerleştirmek elinizdeki işten aldığınız zevki arttırır onu yerine getirmenizi kolaylaştırır.
  • Koltuğunuz çok yumuşak ve çok sert olmamalı, arkası düz olmalı eğimli kotluk oturma pozisyonunuzu etkiler ve dikkat dağıtır. Koltuk rahat konumda çalışmaya teşvik etmeli.
  • Okuma mesafesi yaklaşık 50 cm olmalıdır.
  • Okuma pozisyonun düzgünlüğü; beyne azami oksijen ve kan akışını sağlar.
  • Omuriliğe yönelen elektrik enerjisi akımı, beyin gücünüzü arttırır.
  • Vücudunuz alarmdayken beyninizde alarmda olur.
  • Gözleriniz, merkezi ve çevresel görüş açınızdan tam anlamıyla yararlanır.
  • Bilinmeyen sözcükler ve zor metinler konsantrasyon ve anlama akışını kesmesinde olduğu gibi telefon görüşmeleri de dikkatinizi dağıtır.
  • Ruh haliniz de dikkatinizi dağıtır. Kişisel sorunlarla meşgul olmak yada zihinsel rahatsızlıkta konsantrasyon bozulmasına sebep olur.

 

Hızlı okuma göz hareketleri

Göz Kaslarımı Nasıl Geliştirebilirim? Özet

Çalışma ortamınız, okuma hızınızı ve anlama düzeyinizi geliştiren ya da düşüren en önemli etkendir. İçsel ya da dışsal çevrenizdeki her etkenin, zihinsel performansınızı azamileştirecek şekilde yapılandırılmasına dikkat edin.

İPUCU
  • Özellikle aydınlatma, masa ve okunan materyalin konumu ve sizin konumunuz dikkat etmeniz gereken dış etkenlerdir.
  • Kendiniz için günün en uygun okuma ve öğrenme vaktini tespit edin.
  • Sakin, motive ve çalışma arzusuyla dolu bir ruh halinde olduğunuzdan emin olun.
  • Zihinsel alanda genellikle ilk adım en zor adımdır. Sonraki adımlar daha kolaydır.
  • Her ilerleme önceki ilerlemeden daha ileri götürür. Öğrendiğiniz her yeni bilgi başka bilgiler öğrenmenizi kolaylaştırır.
Menü